Handige tips

Hoe lang duurt het voordat een fles wijn koud is

Eén van de belangrijkste factoren die van invloed is op de manier waarop wij een glas wijn ervaren, is haar serveertemperatuur. Veel wijnkenners zijn hierbij zelfs van mening dat de juiste temperatuur de allerbelangrijkste factor is voor optimaal van wijn te kunnen genieten.

De snelste manier om een fles wijn koud te krijgen is om een natte theedoek om je fles te wikkelen en deze in de vriezer te leggen. Een witte fles wijn is dan binnen 10 tot 15 minuten koud en een rode fles wijn binnen 5 tot 10 minuten. Zet een timer dan vergeet je de tijd niet! 

Over het koelen en de kamertemperatuur

Het is een algemene volkswijsheid dat witte wijnen gekoeld en rode wijnen op kamertemperatuur geserveerd moeten worden. De meeste witte wijnen worden echter te koud geserveerd en rode wijnen worden vaak te warm geserveerd omdat de huizen van tegenwoordig veel warmer dan in het verleden gehouden worden.

Wijn in een koelkast afkoelen

De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten.  Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.

Wanneer jij dit artikel nu vlak voor een dineetje of feestje leest, dan is het vaak al te laat om de wijn in de koelkast te zetten. Maar maak je geen zorgen, want we hebben namens jou al wat onderzoek gedaan en hebben hieronder een aantal geweldige methodes voor je om jouw wijn nog sneller af te koelen!

De natte handdoek en vriezer truc

Dit is een vrij eenvoudige manier om wijn te koelen en veel mensen zweren hierbij. Maak een theedoek of een aantal papieren handdoekjes nat en wikkel dit om de fles witte wijn. Zet de fles vervolgens in de vriezer. De handdoek zal binnen ongeveer 10 tot 15 minuten bevroren zijn en je wijn is dan ook lekker koel. Bij rode wijnen kun je deze truc met 5 minuten inkorten.

Stop de fles wijn in een ijsemmer

Dit is een eenvoudige en behoorlijk klassieke manier om een fles wijn snel te koelen. Met deze methode duurt het ongeveer 20 minuten om een witte fles wijn te koelen. Heb je per ongeluk geen ijsemmer? Dat geeft niet hoor, want je kunt hier bijna van alles voor gebruiken. Vul je gootsteen of een grote pan of emmer voor de helft met water, gooi er wat ijs in… en het is direct een ijsemmer!

Wil jij jouw fles wijn nog sneller af laten koelen, dan zou je nog flink wat zout toe moeten voegen en deze fles wijn wat extra rond moeten draaien. Volgens de statistieken is dit de allersnelste afkoelmethode.

De bevroren druiven truc

Vergeet al dat ijs maar even! Gebruik gewoon wat bevroren druiven om een glas wijn snel af te laten koelen. Je kunt namelijk een paar voor bevroren druiven in je glas wijn gooien als je die hebt klaarliggen. Het water in deze druiven bevriest namelijk en de schil ervan voorkomt dat de wijn verwatert. Plus als jouw glas leeg is, zou je de druiven alsook op kunnen eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *