Handige tips

Hoelang kan ik een geopende fles wijn bewaren?

In het gezelschap van vrienden en kennissen is het gezellig om samen een fles wijn te drinken. En soms gaat een fles niet helemaal op. De vraag is hoe lang je de fles wijn nog kan bewaren zonder dat je later azijn zit te drinken.

De algemene regel is dat een geopende fles wijn 1 tot 3 dagen bewaard kan worden. Maar er is wel zeker verschil tussen de verschillende wijnen. Soms zijn ze nog wel te drinken maar lever je veel in op de smaak.

Bewaartijd voor geopende fles wijn

Rode wijn binnen 2 dagen op te drinken

wijn met veel tannine: 3 dagen, zie hieronder ‘de werking van tannine’

Witte wijn en rose binnen 1 dag opdrinken

witte wijnen met hoge zuren zoals een Riesling: 2 tot 3 dagen 

Zoete witte wijn binnen 5 dagen op te drinken
Mousserende wijn
en champagne
niet bewaren en in 1x opdrinken.  

Wat is belangrijk bij de bewaartijd van de wijn

In de zomer blijf je soms zitten met verschillende geopende flessen wijn: zowel rood en wit en sms ook nog rosé. Welke factoren bepalen nu de de smaak van deze wijnen?

De werking van tannine

De stof tannine is belangrijk voor de houdbaarheid van de wijn. Tannine, ook wel looizuur genoemd, is een chemische verbinding in de wijn. Belangrijk hierbij is de schil, het steeltje, de pit van de drijf. Of het vat waarin de wijn zit. Tijdens de gisting komt deze stof in het druivensap. 

In rode wijn zit veel meer tannine dan in witte wijn. Per soort druif, of druiven schilletje scheelt de hoeveelheid ook nog. Hoe meer tannine, hoe langer de wijn te bewaren is. Bij rode wijn praten we dan over 3 dagen. Je proeft de tannine in de wijn als deze wat droger of wranger aanvoelt bij het drinken.  

Het suikergehalte is ook belangrijk

Een andere welbekende stof zorgt ook voor een langere bewaartermijn: de suiker die in de wijn aanwezig is. In een zoete witte wijn bevordert dit de houdbaarheid van de wijn aanzienlijk. Vergelijk dit bv met jam, ook lang houdbaar door de suikers die erin zitten. De zoete witte wijn kun je dan ook maximaal 5 dagen bewaren. 

Geopende fles wijn langer bewaren door een vacuümpomp

De belangrijkste reden voor het achteruitgaan van de smaak is dat de wijn in de fles gaat oxideren. Daar komt de zure smaak vandaan. Met een vacuümpomp kun je de lucht uit de wijnfles trekken. Zo kun de fles wijn iets langer goed houden om hem nog smaakvol op te kunnen opdrinken.