Handige tips

De beste temperatuur om je wijn te serveren

Witte wijn serveer je koud en rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Het antwoord lijkt te simpel om waar te zijn. En inderdaad, er is veel meer te vertellen over de beste serveertemperatuur van de wijn.

Bewaar temperatuur wijn

Maar het begint eigenlijk al bij het bewaren van de wijn. De ideale bewaartemperatuur is 12 tot 15 °C met een luchtvochtigheid van 55 – 57%. De wijnflessen kunnen het beste op een koele en donkere plek bewaard worden. Doe je dat niet dan zal de kwaliteit van de wijn snel achteruit gaan. Heb je weinig goede plekken voor je wijn, drink je wijn dan binnen 2 jaar op.  

Samenspel van geur en smaak

De temperatuur van de wijn is belangrijk voor de waarneming van geur en smaak. De smaken moeten in balans zijn en dit is dus afhankelijk van de wijn die je schenkt. Waar een rode wijn vroeger op kamertemperatuur gedronken werd, wordt nu veel duidelijker aangegeven over welke temperatuur je het dan hebt. 

Voor stevige rode wijn en dessertwijn 16 – 20 °C
Voor fruitige en soepele rode wijn 13 – 16 °C
Voor rosé en volle witte wijn 7 – 13 °C
Voor mousserende wijn en frisse witte wijn 3 –   7 °C

Wijn die te koud is, ruik je minder en de smaak wordt zuurder. Wijn die te warm is, daar proef je het fruit niet meer en lijkt de alcohol sterker.

Rode wijn & de temperatuur

Hoe meer tannine er zit in rode wijn, des te hoger de temperatuur mag zijn. De tannine proef je dan minder en de aroma’s juist beter.  

Een voorbeeld is de Beaujolais primeur die traditioneel op de derde donderdag van november wordt gepresenteerd. Dit is een wijn die je licht gekoeld drinkt omdat deze druiven dunne schillen hebben (minder tannine dus) en om het extra fruit goed te proeven. 

Gouden regel voor het serveren van wijn

Zet elke fles wijn in de koelkast en haal deze er op tijd uit. Bij rode wijn doe je dit na drie kwartier. Witte wijn mag 2 uur in de koelkast koelen.

Onthoud dat je een wijn beter te koud kunt serveren dan te warm. Bij het inschenken zal de wijn warmer worden en zo uiteindelijk zijn eigen geur en smaak gaan prijsgeven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *