Trends

Wat is het verschil tussen biologische wijn en gewone wijn

Een biologische boer heeft respect voor de natuur. Hij gaat zorgzaam om met de bodem en de natuurlijke hulpbronnen en gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.  Ook de biologische wijnboer werkt vanuit dezelfde principes. De wijn die op deze manier verbouwd wordt neemt in populariteit toe. 

Het verschil wordt  in de wijngaard gemaakt

Aangezien er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, moet de wijngaard op een andere manier beschermd worden tegen schimmel en insecten. De wijnboer plant bijvoorbeeld bloemen rondom zijn wijngaard die insecten en vogels trekken. Deze zorgen tevens voor de wijnranken.

Om voedingsmiddelen aan de bodem toe te voegen wordt compost gebruikt in plaats van kunstmest. Voor het bestrijden van onkruid en grassen worden bijvoorbeeld schapen en geiten ingezet. Zo proberen ze het ecosysteem in natuurlijk evenwicht te houden. 

De productie van de wijn lijkt veel op die van reguliere wijn maar sorbinezuur mag niet worden toegevoegd en de hoeveelheid sulfiet is aan strenge regels gebonden. 

Regelgeving voor biologische wijnteelt 

Sinds 2012 wordt er officieel gesproken van biologische wijnteelt. Hierbij moeten niet alleen de druiven biologisch geteeld zijn maar ook de productie moet volgens duidelijke regels aangepakt worden.  

Deze regels zijn binnen de EU vastgesteld en worden streng bewaakt. Zo is er een beperking voor de hoeveelheid sulfiet die gebruikt mag worden. Bij de productie van de wijn mogen minder technische hulpmiddelen gebruikt worden. 

Dit is nodig om in aanmerking te komen voor het Europees Biologisch keurmerk. SKAL is de Nederlandse organisatie die toeziet op het naleven van de regels. 

Smaakt biologische wijn beter dan reguliere wijn?

Een belangrijkste vraag is natuurlijk of je deze manier van produceren ook proeft aan de wijn. En dat kan je niet zomaar positief beantwoorden. Er zijn personen die stellen dat de smaken complex, puur en heerlijk zijn. Maar waar het hier echt om gaat, is dat er verantwoord met de natuur wordt omgegaan. Daar ligt de echte winst. 

Nieuwe variant: biodynamische wijn

Biodynamische wijn gaat nog een stap verder. Biodynamisch is gebaseerd op het antroposofische gedachtengoed van Rudolf Steiner. De aarde, maan, zon en sterren oefenen invloed uit op de groei van de gewassen. De kosmische cycli worden als leidraad gebruikt voor het bepaalde activiteiten als het snoeien en oogsten van de druiven. De biodynamische wijn heeft naast het biologische keurmerk ook nog een ander: het Demeter keurmerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *