Handige tips

Waarom kies voor een groot wijnglas of voor een kleiner

Er zijn verschillende soorten wijnglazen maar 1 verschil springt in het oog. Dat is het verschil tussen grote en kleine wijnglazen. De vraag is of het nu echt belangrijk is uit welk glas je welke wijn schenkt.

Natuurlijk kun je de wijn drinken uit een koffiekopje of een vakantie beker. Laat je daar niet door weerhouden. Heb je echter de kans om er wat meer aandacht aan te schenken, denk dan aan het volgende.

Rode wijn vraag om een groot glas

Als je rode wijn drinkt dan vraagt deze wijn om wat zuurstof. Zo kan de rode wijn zich ontwikkelen in het glas wat de smaak ten goede komt. Om de wijn een beetje te laten dansen en extra lucht te geven is het handig als de bol van het glas groot genoeg is. 

Witte wijn komt beter tot zijn recht in een kleiner glas

Een glas voor witte wijn is duidelijk kleiner en smaller dan een rood wijnglas. Zo komen de aroma’s van de witte wijn beter tot hun recht en vervliegen ze niet doordat ze via een te groot oppervlak aan de lucht blootgesteld worden. Witte wijnen worden ook koud gedronken en het smalle glas zorgt dat de wijn langer koel blijft.

Hetzelfde geldt voor trouwens voor rosé. Het is van belang dat het glas ovaalvormig is en naar boven toe loopt. Bij witte wijn en rosé heb je dan de beste smaakbeleving.

Mousserende wijnen zoals bijvoorbeeld prosecco

De mousserende wijnen zijn wijnen die bubbelen in je glas en in je mond. Dit geeft een sprankelende sensatie. Het is de bedoeling deze bubbels zo lang mogelijk vast te houden. Daarom vragen deze wijnen het liefst om een lang en smal glas.

En dan de champagne …

Soms wordt gezegd dat je champagne uit een ander glas drinkt om de luxe aan te geven dat je deze bijzondere wijn drinkt en niet een gewone. Soms wordt champagne in een flûte geserveerd, een hoog smal glas, en soms uit een coupe, een breder en lager glas. Denk bijvoorbeeld aan de champagne fonteinen bij grote bijeenkomst zoals een trouwerij. 

Bij champagne heb je te maken met een mousserende wijn. Door de aanraking met kleine hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat er een stroom aan koolzuurgas dat grappige belletjes veroorzaakt. Het mag duidelijk zijn dat champagne beter tot zijn recht komt in een hoog smal glas. 

Het juiste wijnglas voor smaak en sfeer

De voordelen van het juiste wijnglas op een rij:

  • De wijn komt beter tot zijn recht in het juiste wijnglas. Je proeft de wijn zoals die bedoeld is.
  • Met de juiste wijnglazen verhoog je de sfeer. Het ziet er altijd gezellig uit met een mooi gedekte tafel.
  • De wijn kan in zijn eigen glas bijgeschonken worden. Daar zorg je als goede gastheer of gastvrouw voor.  

Een mooie aankleding van de tafel met de verschillende wijnglazen zal de sfeer zeker verhogen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *