Handige tips

In welke wijn zit de minste suiker?

Ben jij klaar voor wat extra goed nieuws dat jouw happy hour wijn sessies nog fijner zal maken? Je kunt namelijk heerlijk van een glaasje wijn genieten zonder dat dit jouw koolhydraatarme dieet in de war schopt!

Het geheim van het succes van deze wijntjes met een beperkt suikergehalte is vaak te vinden in het feit dat deze koolhydraatarme wijn opties veelal minder alcohol en restsuikers bezitten, die daardoor natuurlijk ook minder calorieën en koolhydraten bevatten. Maar omdat wijn geen voedingsetiket hoeft te hebben, hoe weet je dan welke wijnen dit zijn?

De suikergehaltes in wijnen

Of je nu liever een rode dan een witte wijn drinkt of voor een glaasje met bubbels gaat, er zijn bepaalde soorten wijn met een lager restsuikergehalte.

Je herkent het suikergehalte van een wijn veelal aan de smaak. Droge wijnen bevatten doorgaans minder dan 10 gram restsuiker per liter, wat ongeveer op 1,5 gram suiker of minder per standaard wijnglas neerkomt. Zoetere wijnen, waaronder dessertwijnen en late oogstwijnen, hebben meestal meer restsuiker. Hieronder vind je een handig overzicht.

Droge wijnen – Zowel droge rode wijnen als droge witte wijnen hebben doorgaans een lager restsuikergehalte, met een ongeveer 1 tot 3 gram suiker per liter wijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir of Chianti.

Halfdroge wijnen – Deze wijnen bevinden zich in het midden, met suikerhoeveelheden die tussen de droge en zoete wijnen vallen. Deze wijnen hebben veelal een restsuikerbereik van 10 tot 30 gram suiker per liter. Hierdoor zijn deze halfdroge wijnen ook iets zoeter in de mond. Bekende voorbeelden hiervan zijn Pinot Blanc en Viognier.

Champagne – Als het om mousserende wijnen gaat, kies dan voor een extra droge brut of extra brut mousserende wijn en champagne. Het restsuikergehalte zal ongeveer 6 tot 20 gram suiker per liter wijn bedragen, waarbij de extra brut de droogste wijn is en het laagste suikergehalte heeft.

Versterkte wijnen – Wijnen zoals Port, Sherry en Marsala kunnen soms wel 150 gram suiker per liter bevatten!

Late oogstwijnen – Hoewel deze wijnen bekend staan ​​als een zoete traktatie en vaak als een dessertwijn geserveerd wordt, kunnen de late oogstwijnen tot maar liefst 200 gram (of meer) suiker per liter herbergen. De muscat wijnfamilie zijn de bekendste late oogstwijnen.

En wat is de “gezondste” wijn die er is?

Rode wijn is over het algemeen het gezondere type wijn dat je kunt drinken, waarbij de Pinot Noir volgens de wetenschappers de beste is. Volgens hen heeft de Pinot Noir een hogere concentratie van resveratrol dan welke andere rode wijn dan ook. Deze resveratrol biedt onder meer een antioxidatieve, antivirale, ontstekingsremmende werking.

Denk daar nog maar eens goed over na als je een glaasje Pinot Noir drinkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *